Concept

Een personal trainer kan de klant tevens voorzien van bruikbare tips die er voor zorgen dat de klant een effectief fitness programma krijgt. Allereerst wordt er een fittest afgenomen om zo de conditie en fysieke gesteldheid van de klant vast te stellen. Zonder deze test bestaat de kans dat er oefeningen gedaan zouden kunnen worden die mogelijkerwijs zouden kunnen leiden tot blessures. Een aspect die ten aller tijden vermeden moet worden. Zodra de personal trainer een goed beeld heeft gekregen van de huidige conditie van de klant, zal hij de frequentie en de intensiteit van de oefeningen stapsgewijs verhogen zodat het lichaam van de klant er geleidelijk aan went en zodanig progressie maakt.
De volgende onderwerpen kunnen besproken worden:

  • Wensen op gebied van gewichtsbeheersing/afvallen
  • Persoonlijke gezondheid
  • Verwachtingen
  • Aandacht voor specifieke trainingen zoals Core-training, Plyometrische-training, Kracht-training
  • Tijdsplanning

Is het iets voor jou?
Redenen om een personal trainer te overwegen kunnen zijn:

  • Je wilt graag constant begeleid worden tijdens je training
  • Je wilt weten of jouw huidige training tot de juiste resultaten leidt
  • Je bent op een punt gekomen dat je niet het idee hebt dat je nog vooruitgang boekt met je training
  • Je hebt moeite gemotiveerd te blijven
  • Je hebt lichamelijke klachten waarmee tijdens trainingen rekening moet worden gehouden

Met een intake gesprek worden er punten besproken waarop een persoonlijk schema wordt opgesteld. Na een periode van 6 a 8 weken zal het schema worden aangepast maar wel zo dat er een progressieve lijn in de trainingen komt. Je kunt niet zomaar het ene schema na het andere schema volgen. De meeste sportscholen bieden een schema dat bijna altijd een algemeen trainingsschema is die uit de computer komt rollen. Dit schema bestaat uit standaard oefeningen (meestal op machines) en er wordt niet gekeken naar persoonlijke doelstellingen, ervaring, belastbaarheid en/of de tekortkomingen die iemand heeft.

Wanneer er sprake is van een beperking dan is dit geen enkel probleem maar deze moet wel worden opgelost omdat deze beperking zal zorgen dat iemand bepaalde oefeningen niet eens goed zou kunnen uitvoeren omdat bepaalde spieren niet de nodige flexibiliteit of mobiliteit hebben. Voor de beste resultaten moet er veel meer afgewisseld worden, zowel in de trainingsschema’s als met de oefeningen en de schema’s moeten progressief zijn, dat wil zeggen dat er ook tussen de schema’s steeds een logische opbouw is waardoor je steeds betere prestaties kunt leveren. De trainingsmethode is de manier waarop je de oefeningen moet uitvoeren, bijvoorbeeld 3 setjes van 12 herhalingen of 4 setjes van 8 herhalingen. Er bestaan zeer veel verschillende trainingsmethoden, maar hier word ook heel weinig mee gevarieerd. Tevens is de trainings-methode mede afhankelijk van je persoonlijke doelstelling. Alle sporters willen uiteraard mooie resultaten, maar doordat de meeste sporters te lang op dezelfde manier trainen, met hetzelfde schema en vaak met dezelfde trainingsmethode zullen er geen mooie resultaten komen. Er is voor het lichaam geen trainingsprikkel meer, het lichaam raakt gewend aan de training en je boekt dus geen vooruitgang meer! Hiervoor zal je de ervaring en deskundigheid van een personal trainer nodig hebben.