Core strength & stability training moet zich richten op het versterken van de rompspieren

Core strength & stability training moet zich richten op het versterken van de rompspieren

Meer snelheid, kracht, explosiviteit, hoger springen en een beter reactievermogen zijn allemaal haalbare doelstellingen en deze beginnen allemaal vanuit een sterke romp, de core unit.

Sterke rompspieren in combinatie met voldoende flexibiliteit en mobiliteit moeten de basis vormen van elke atleet/sporter! De rompspieren bestaan uit de bilspieren, heupspieren, hamstrings, buikspieren en rugspieren en deze spieren staan allemaal met elkaar in verbinding.

Voor een sterk lichaam van waaruit krachtige en explosieve acties kunnen ontstaan moet er een optimale samenwerking zijn tussen deze spieren!

Een sporter moet altijd op een vaste en platte ondergrond z’n oefeningen doen en niet op iets dat beweegt!

De gedachte hierachter is dat trainers en fitness “experts” je willen laten geloven dat er meer spiervezels gebruikt worden tijdens het trainen wanneer je gebruik maakt van instabiele hulpmiddelen als de Bosu Ball. Het is tijd om deze circusact te schrappen, het ziet er belachelijk uit en het is zeker niet effectief. Een onderzoek door de Journal of Strength and Conditioning Research heeft aangetoond dat het trainen op instabiele voorwerpen de prestaties zeker niet verbeterde en ook niet zorgde voor meer activiteit van de spiervezels.

Deze manier van trainen wordt veelal gebruikt door trainers die hierbij denken dat ze aan stabilisatie training doen. Een sporter moet altijd op een vaste ondergrond z’n oefeningen doen en niet op iets dat beweegt, dit is juist zeer slecht voor de knieën en enkels!